Apakah itu Cryptocurrency?

Satu ciptaan baru telah muncul akibat revolusi digital: mata wang kripto. Mata wang kripto baharu ini berpotensi untuk mentakrifkan semula landskap kewangan dan teknologi sepenuhnya. Kerja dalaman di sebalik crypto masih menjadi misteri kepada ramai. Kami akan meneroka dalam bahagian ini operasi rumit mata wang kripto dan mekaniknya, klik pautan ini.

Kriptografi dan Keselamatan

Kriptografi ialah seni berkomunikasi dengan selamat dengan orang lain di khalayak ramai. Penyulitan data sulit menggunakan teknik matematik yang canggih memastikan keselamatan dan integriti. Transaksi yang dimulakan oleh pengguna kemudian disulitkan dan dihantar ke seluruh rangkaian. Ia kemudiannya melalui proses konsensus, iaitu satu bentuk pengesahan dan pengesahan. Urus niaga yang disahkan kemudiannya diletakkan ke dalam blok. Ini kemudiannya akan diletakkan di dalam rantai. Lejar terdesentralisasi menjejaki setiap transaksi. Penggunaan penyulitan menyediakan transaksi selamat yang tidak boleh dikompromi dan tahan terhadap penipuan atau manipulasi.

Blockchain dan desentralisasinya

Rangkaian terdesentralisasi yang dikuasakan oleh rantaian blok adalah teras mata wang kripto. Blockchain atau lejar yang diedarkan terdiri daripada beberapa blok yang saling berkaitan, yang setiap satunya mempunyai transaksi yang disahkan. Ia boleh dipautkan secara kronologi untuk mencipta rantaian yang disimpan pada rangkaian. Blockchain membolehkan transaksi peer-topeer, tanpa perantara. Seni bina rantaian blok terdesentralisasi yang meningkatkan ketelusan dan keselamatan. Seni bina blockchain mengurangkan kemungkinan entiti mengawal atau menapis transaksi.
Mekanisme Permuafakatan

Mekanisme Konsensus memainkan peranan penting dalam mengesahkan kesahihan dan kebolehpercayaan transaksi blockchain. Mata wang yang berbeza menggunakan kaedah konsensus yang berbeza untuk bersetuju dengan peserta rangkaian lain tentang lejar negeri. Bukti Kerja, atau PoW digunakan sebagai algoritma konsensus oleh Bitcoin dan banyak mata wang kripto lain. PoW memerlukan pelombong bersaing dalam menyelesaikan teka-teki matematik yang rumit. Sistem ini memberi ganjaran kepada orang tersebut dengan penyelesaian terbaik syiling yang baru ditempa serta yuran transaksi. Sistem konsensus PoS juga diterima secara meluas. Pemilihan pengesah adalah berdasarkan kepada mata wang kripto yang mereka sanggup “pertaruhkan.” Prinsip ini juga digunakan pada kaedah konsensus lain, termasuk diwakilkan (DPoS) atau Bukti Kuasa. Kesemua mereka mempunyai faedah dan kompromi unik mereka sendiri.

Ketahui tentang dompet, alamat dan banyak lagi

Dompet digital diperlukan untuk melaksanakan operasi kriptografi. Dompet digital ialah bekas yang menyimpan kunci awam dan rahsia pengguna dengan selamat. Kunci peribadi yang disulitkan dengan kriptografi memberi pengguna akses kepada dananya. Ia mesti menjadi kunci yang sukar. Kunci awam dijana oleh pengguna daripada kunci peribadi mereka. Menandatangani transaksi dengan kunci peribadi mereka diperlukan untuk menghantar mata wang kripto. Sebaik sahaja penerima menerima transaksi menggunakan kunci awam penghantar, mereka akan mengesahkan integritinya dengan kedua-dua kunci peribadi dan awam mereka.

Perlombongan dan Pengesahan Transaksi

Penambang bertanggungjawab untuk pengeluaran mata wang kripto dan mengesahkan transaksi. Perkakasan komputer khas digunakan oleh pelombong untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi. Yuran transaksi dibayar kepada pelombong sebagai ganjaran atas kerja keras mereka. Pengesahan urus niaga adalah bahagian penting dalam perlombongan. Transaksi yang sah akan ditambahkan pada blok. Apabila transaksi yang sah telah dimasukkan ke dalam blok yang baru dibuat, ia dianggap disahkan. Ia membolehkan penerima wang untuk mendapatkannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *